13 – 15 червня 2014 р. у Державному музеї авіації проходила виставка авіаційної наземної техніки, присвячена 90 – річчю Міжнародного аеропорту «Жуляни».

 

Упродовж трьох днів було продемонстровано 50 унікальних агрегатів, які представили увесь спектр автомобілів спеціальної конструкції, що забезпечують діяльність аеропорту. Серед експонатів - цистерни-заправники, навантажувачі, що підвозять багаж чи бортове харчування, самохідні трапи, спеціальні автобуси для аеродромних перевезень, буксири тощо. Окрім того, пожежні, снігоприбиральні, ремонтні машини були представлені у ретроспективі – з "ветеранами" зразка 60-70-х років. Зокрема, відвідувачам було продемонстровано найбільший пожежний аеродромний автомобіль АА-60 "Ураган".

Відвідувачі також змогли побачити відтворення всього процесу обслуговування літака наземними службами аеропорту за участю спецавтотехніки та персоналу.

Усі машини прибули на майданчик музею своїм ходом, а вже 16 червня повернулися в аеропорт, щоб і далі служити пасажирам.

Як зазначили організатори виставки, одним з яких є директор Державного музею авіації, завідувач кафедрою комп’ютерних інформаційних технологій, професор Ю.Зіатдінов, метою виставки було підняти завісу над складним і невидимим для непосвяченого повсякденним життям столичного аеропорту «Київ».

Докладніше: https://www.youtube.com/watch?v=UhGUTd7Poko&feature=youtu.be